Wild Kind

Give de jeugd toch eens nen boks on their façade!

Kurt Van Camp – Luminous Dash

The Black Keys in het Nederlands? Waarom niet, dacht Winston, en ze herwerkten Wild Child als teaser voor hun nakende album.

Een tijdje geleden kregen wij een preview van Winston te horen. De postbode bracht ons een gezeefdrukt exemplaar van hun debuutalbum WNSTN. Pal op de hertenkop hing een post-it: release februari ’23. Tussen haakjes: singles in het najaar. Groot was dan ook onze verbazing toe ze plots een cover van The Black Keys in onze mailbox dropten. We vroegen om een woordje uitleg.

Wat is dat toch met dat verengelsen van onze Nederlandse taal? Wild Kind is in dat opzicht een taalkundige middenvinger over de generatiegrenzen heen.

Deze vertaling van Wild Child van The Black Keys bleek spontaan ontstaan, zo liet Winston weten. In afwachting van de release van hun eerste single in september, moest dringend alle spanning een uitlaatklep krijgen. “De stress van al dat wachten, mailen en bellen vloeide er in één geut uit toen ik per abuis die akkoorden van The Black Keys op mijn piano sloeg,” legt bezieler Simon Alice René uit. “Vijf spreekwoordelijke minuten later zat ik achter de knoppen van mijn thuisstudio. Tien minuten later googelde ik de gsmnummer van Dan Auerbach. (lacht)”

De sound van Wild Kind is voor ons herkenbaar, typerend voor het nakende album van Winston. Daar waar je gitaren zou verwachten kiest Winston resoluut voor toetsen. Het elektronisch laagje dat daaruit voortvloeit wordt verder over zang en drums uitgesmeerd. Maar net als je denkt dat je de modus operandi van Winston door hebt, draaien ze de rollen om. “Ik vind het gewoon erg leuk om met àl die kleuren te spelen. Ik hou ook niet van een tot in den treure herhaalde sound; dat deden mijn muzikale helden ook niet. En dankzij de roux die Arnout Hellofs (Hooverphonic, Admiral Freebee e.a.) over mijn piano giet, bindt dat alles toch nog tot een perfecte bechamelsaus: lekker vettig!”

“Je zou Wild Kind kunnen lezen als een Lolita-verhaal, maar dat had ik achteraf pas door. Dat was wel even slikken, hoor. (lacht)”

Maar zoals ook op het album zal blijken, gaat de muziek bij Winston vaak over de tekst. Er ligt altijd een betekenis verscholen in de woorden. Dat is de guerrilladichter in frontman Simon Alice René die steeds naar buiten weet te sijpelen. “Je zou Wild Kind kunnen lezen als een Lolita-verhaal, maar dat had ik achteraf pas door. Dat was wel even slikken, hoor. (lacht) Maar au fond gaat de tekst over een generatieconflict tussen de millennials – waar ik toe behoor – en generatie Z, a.k.a. de jeugd. We zijn generatieburen, we zien gelijkaardige obstakels in de maatschappij en toch begrijpen we elkaar soms zo verdomd moeilijk. Wij weten het beter – ik vertel u geen lie – en zij staan ons ‘in de way’. Maar vooral: wat is dat toch met dat verengelsen van onze Nederlandse taal? Give de jeugd toch eens nen boks on their façade! Wild Kind is in dat opzicht dus een taalkundige middenvinger over de generatiegrenzen heen. (knipoogt)”

Bio

Winston is de band rond Simon Alice René, het verlengstuk van zijn dichterschap. Met zijn eclecto-pop vertelt hij verhalen in ruige rock, dansbare electrobeats of zeemzoete popsongs, maar steeds met het hoekig kantje van een guerrillapoëet.

Op 4 februari ’23 verzorgt Winston het voorprogramma van Aafke Romeijn in Cultuurcentrum Mechelen en op 31 maart doen zij dat nog eens over in CC Muze in Heusden-Zolder. Voor de eerste echte single van Winston is het nog wachten tot september. En het fullalbum zal pas in februari ’23 in de winkelrekken liggen. Nog even wachten dus, maar de honger kan voorlopig gestild met Wild Kind als amuse-gueulle. Beschikbaar op alle voor de hand liggende platformen.

Wild Kind

Muziek: The Black Keys
Tekst: Simon Alice René

Ik ben maar een vreemde
met een twisted mind en een wondering eye.
En gij zijt in danger
kom wa dichter en ‘k vertel u iets fraais…

Wild kind,
’t maakt mij niet uit wa gij der zelf van vindt.
Speelt met de kloten van de sint, kind!
Sta mij gewoon ni in de way, baby!

Gij zijt wa ne vreemde,
maar doodgewoon dezelfde als je neighbour,
met die schoentjes en die veters.
Kom wa dichter dan vertel ik u geen lie…

Wild kind
’t maakt mij niet uit wa gij der echt van vindt.
Ooit word ik famous als rock ’n roll star,
breng me gewoon niet in de war!

Ik wil gewoon wa fun aan het einde van de dag,
‘k wil u gewoon pleasen, ’t maakt ni uit of het wel mag.
De zon die zal gaan schijnen als ge buitenkomt en speelt
en met al die pret van ons wordt het een wild kindfeest.