Doodgewone Stefan

de derde single van Winston verschijnt op 27 januari 2023!
een verhaal over mijn burn-out
en de spiegel waarin ik keek

Doodgewone Stefan, het verhaal achter de burn-out

Fragment uit de lyric video van Doodgewone Stefan

Doodgewone Stefan vertelt in eerste instantie een verhaal over aversie. Een afkeer, misprijzen of zelfs degout tegenover die typische Jan Modaal die je op elke straathoek in Vlaanderen tegenkomt. Zijn grootspraak doch hollewoordenpraat, zijn alfagedrag doch onzekerheid. En het is het cynisme dat die Stefan bij mij losweekt, dat ik in de eerste strofes bezing.

Maar waarom triggert mij dit zo? Zakenmannen, alfamannen, johnny’s op de foor? Alleen maar omwille van hun profileringsdrang? Hun wens om – al was het maar voor even – boven het maaiveld van middelmatigheid uit te steken? Om even een superieure Stefan te mogen zijn?
En hoe helpt míjn cynisme míj dan vooruit? Zijn we uiteindelijk niet allemaal wel eens een Doodgewone Stefan?

Fragment uit de lyric video van Doodgewone Stefan

Die vraag rees op de sofa, op de divan van mijn gedachte. Tijdens het gesprek met mijn innerlijke ik toen ik de brokken van de burn-out probeerde te lijmen. Want wie ben ik en wat wil ik? Wat doe ik wanneer de druk te hoog wordt en mijn doelen plots aan de haal gaan met het beeld van mezelf. Een beeld dat ik zo nauwkeurig uitgedokterd had. Wat is dan nog mijn eigenwaarde?

Het vertelstandpunt verandert daarom halverwege het nummer. Waar die jij-persoon aanvankelijk tot die alfamannen is gericht, spreek ik nu mezelf toe, want ook ik moet niet kappen op een punt om het te maken.

Toen ik het nummer schreef en opnam, was ik nog in dubio. Moet ik nu de stefan in mijn omarmen of net vermoorden? Ik haatte dat stukje van mezelf. De subtiele klemtoon in het refrein bevat nog steeds die vraag, die levensvraag die herleid werd tot slechts één spatie. Maar in de studio vloeide plots en overwacht een nieuw motto uit mijn micro, als een parlando. “Doe gewoon maar Stefan, als een doodgewone Stefan,” want daar is uiteindelijk niets mis mee.

Fragment uit de lyric video van Doodgewone Stefan:
een levensvraag die herleid werd tot slechts één spatie.

Wie is Winston?

Winston is de band rond guerrilladichter Simon Alice René, het muzikaal verlengstuk van zijn dichterschap. Met zijn eclecto-pop vertelt hij verhalen in ruige rock, dansbare electrobeats of zeemzoete popsongs, maar steeds met het hoekig kantje van de guerrillapoëet.

In september bracht de band hun debuutsingle Versailles uit, in november was Rambo het vervolg. Hiervoor haalde de pers menig lofzang van de bovenste plak. Een bloemlezing vol trots:

Simon Alice René, een muzikant met wel meer noten op zijn zang – Knack
Winston brengt een verhaal met woord, beeld en klank – Metro
Een van de ontdekkingen van 2022! – DaMusic
Een artistieke creatie die het al zo rijke muzieklandschap van België verder kan verrijken – Maxazine.nl
Het is genieten van deze Vlaamse klei! – Snoozecontrol
Als dit de lat is heeft hij ze wel erg hoog gelegd. – Op z’n Belgisch

Info, downloads en meer:

Klik hier voor alle tools (audio, bio, foto’s, artwork, persberichten)
Winston is uiteraard beschikbaar voor al jouw vragen!
Al dan niet Stefan-gerelateerd.
info@winstonband.be