Versailles promo

https://youtu.be/EJrG1-ihJ9s

Release Versailles op 9/9

Hey, wat fijn dat je op de online perskit van Winstons Versailles geland bent! Op 9 september lossen wij onze allereerste single. Alles wat je nodig hebt om band en single te leren kennen, vind je hier terug.

Voor het plaatsje op je (Spotify-)playlist of de bespreking in jullie magazine, voor het woordje in je ether of de alinea op je blog, wij zijn je nu al onmetelijk dankbaar!

(Eerst luisteren, dan lezen?
Klik 👉 hier 👈 voor Versailles op YouTube.)

Contents

Wie is Winston?

Winston is de band rond Simon Alice René, het verlengstuk van zijn dichterschap. Met zijn eclecto-pop vertelt hij verhalen in ruige rock, dansbare electrobeats of zeemzoete popsongs, maar steeds met het hoekig kantje van een guerrillapoëet.

De volledige Winston-bio vind je 👉 hier 👈 terug. Met kernwoorden zoals Humo’s Rock Rally, guerrillapoëzie en zeefdruk.

Hoe klinkt Versailles?

Versailles, de tekst.
Klik om te vergroten.

Versailles is de eerste singel van het album WNSTN. Dit nummer ontstond twee jaar geleden voor de deur van het toenmalig repetitiekot. Wachtend op de rest van de band, in een zomerschaduw, tokkelend op mijn gitaar. Ik repeteerde toen nog in Mechelen; een compleet onbelangrijk detail ware het niet dat er ettelijke kilometers zomernieuws uit mijn autoradio geperst werd. En het is die ergernis die in de tekst vervat zit.

In strikte zin is Versailles een protestlied. Protest tegen de homo politicus, de homo journalistensis en vooral hun bijwijlen symbiotische verhouding tot elkaar. Valt het jou ook op dat hun woorden vaak identiek zijn? En doet dat bij jou ook het kip-of-het-ei-vraagstuk rijzen? Bij mij wel, daar in die zomerschaduw voor het repetitiekot.

Tekstueel bestaat Versailles daarom uit twee delen: het hij-perspectief vertelt het standpunt van de journalist, terwijl het ik-personage de politicus is. Maar van wie zijn de woorden? Van de molenaar die ze maalt, van de acrobaat die ze keert of van de leugenaar die ze verdraait? Maar de kern van Versailles is natuurlijk de schreeuw, de wens, de roep en hoop in het refrein, om als grootsten der geschiedenis bezongen te worden. Als een échte Caesar, Napoleon of Zonnekoning.

Voor de muziek van Versailles greep ik terug naar een van mijn muzikale helden. Het was op het schoolplein van de jonge jaren negentig al niet cool, en vandaag is het nog steeds glad ijs om er volmondig voor uit te komen, maar ik hou van Michael Jackson. Vooral het album Dangerous heeft zich een speciaal plaatsje in mijn leven gebaand. En het was die cd, een eigenhandig gestolen erfstuk, die mijn stereoketen in die vroege jaren 90 amper verliet en zo mee mijn muzieksmaak bepaald heeft. Gelukkig had ik een 6-cd-wisselaar en was er nog plaats om mij te indoctrineren met andere helden…

Maar vandaag vindt dus Michael Jackson als eerste zijn weg naar de muziek van Winston. Op Versailles zijn het vooral de drums van Jam, Way You Wanna Trip On Me en Dangerous die zich hebben opgedrongen. En over de bestiale schreeuw is het natuurlijk ook niet lang nadenken waar die nu juist vandaan komt.

Een gratis giveaway

Giveaway: gezeefdrukte platenhoes (42 x 30 cm)
Zolang de voorraad strekt.

Winston is de band rond Simon Alice René. De dichter en de muzikant. Maar vandaag komen zij nog een derde Simon tegen: de graficus. Met Winston als platform schrijft hij niet enkel de teksten en de muziek, hij verzorgt ook het hele artwork via o.a. zeefdruktechnieken. Daardoor is Winston veel meer dan alleen maar muziek. Het is een gesamtwerk waar woord, beeld en klank samen een verhaal brengen.

Toch wordt de single Versailles niet fysiek uitgegeven. Enkel via de gekende digitale kanalen. Maar dat weerhoudt ons er niet van om toch een fysieke platenhoes te voorzien: speciaal voor jullie werd ze in een heel, heel kleine oplage gezeefdrukt, zodat jullie ze kunnen gebruiken als giveaway. Zolang de voorraad strekt. Het formaat van de zeefdruk is 42 op 30 cm, de kader is uiteraard indicatief.

In primeur, de muziekvideo!

Samen met de singel zal de clip op 9 september gereleased worden. Hieronder kunnen jullie hem al in preview zien. Deze video werd in de winter van 2022 in Muziekodroom gedraaid en is vormgegeven naar het idee en de visie van Simon Alice René.

Versailles, de video. Officiële release: 9 september.

Downloads

Hieronder kan je Versailles in WAV downloaden. Ook krijg je hieronder toegang tot de perskit van Winston: foto’s en teksten, video’s en meer. Allemaal aan de tippen van je vingers.

Op het debuutalbum WNSTN kijkt WINSTON om zich heen en serveert verhalen in een jaren 90-stijl. Het resultaat is een destillaat van eclecto-pop: verhalen in ruige rock, dansbare electrobeats en zeemzoete popsongs, maar steeds met het hoekig kantje van de guerrillapoëet.

Zonder downloaden toch al naar het fullalbum WNSTN luisteren? Hier hebben we hem verborgen:

Winston Live

  • 22 september: ‘Winston intiem’ op Piano & Fairy Tales, CC Achterolme, Maaseik
  • 4 februari ’23: ‘Winston in vol ornaat’ als voorprogramma van Aafke Romeijn, Cultuurcentrum Mechelen
  • 31 maart ’23: ‘Winston in vol ornaat’ als voorprogramma van Aafke Romeijn, CC Muze, Heusden-Zolder.

Credits Versailles:

Tekst en muziek: Simon Alice René
Productie: Simon Alice René en Arnout Hellofs
Mix: Arnout Hellofs
Master: Laurens Grossen
Videoconcept: Simon Alice René en Aileen Vandenbroele
Videoproductie: Aileen Vandenbroele
Artwork: Simon Alice René

Simon Alice René tijdens de opnames van de muziekvideo.
Februari ’22, Muziekodroom
Foto: Aileen Vandenbroele